Mutlaka Oku !!

Değerli internet platformum okuyucuları lütfen sitemizde bulunan reklamlara bir kere tıklayarak bizede yardımda bulunabilirsiniz. Biz sizden çok bir şey istemiyoruz sadece sayfanın altında üstünde olan reklamlara 1 defa tıklayın açılan sayfayıda kapatabilirsiniz.Tıkladığınız reklamlar virüs değildir. Bilgisiyarınıza yada telefonunuza hiçbir türlü zarar vermez sadece biz o reklamlardan sizin tıklamalarınızla kazanç sağlıyoruz onu da çok görmeyiniz !! İyi günler

Overclock Rehberi

"Hız yükseltme", "hız aşırtma" gibi terimlerle Türkçe karşılığı ifade edilen overclock, bilgisayar bileşenlerinin daha hızlı çalıştırılmasını özetleyen bir kavramdır.

Overclock bÃr bileşenin kendisi için belirlenmiş saat frekansının üzerinde (overclock) çalıştırılması anlamına gelir. Elektronikte kullanılan her cipin belirlenmiş bir saat frekansı vardır ve temel birimi ise Hertz'dir (Hz).

Overclock yapmadan önce bilmeniz gereken bazı bilgisayar terimleri ise şunlardır: 

FSB(FrontSideBus): Ana kartınızdaki kuzey köprüsü ile işlemciniz arasındaki veri taşıma yoluna denir. Kuzey Köprüsü RAM'ler işlemci ve AGP slotu arasındaki iletişimi sağladığından dolayı FSB sürati bilgisayarın genel performansını yakından ilgilendirir.

Kuzey Köprüsü: Ana kartınızın kalbi diye nitelendirilebilecek ciptir. Ana kanınızdaki AGP slotu RAM'ler ile işlemci arasındaki iletişimi sağlayan çipe "Kuzey Köprüsü" adı verilir.

Güney Köprüsü: Ana kartınızda PCI ve IDE denetleyicilerinin bağlı
oldukları çipe denir.

AGP: Açılımı "Accelerated Graphics Port" olan ve türkçe'de hızlandırılmış grafik portu anlamına gelen AGP Ekran kartınız ile sisteminiz arasındaki bağlantıyı sağlayan arabirime verilen isimdir. AGP'nin genelde 66MHz'lik bir
saat frekansı vardır. 

PCI: Ekran kartı dışında kalan diğer genişleme kartları (ses kartı tv kartı ethernet kartı sesi kartı) ve lDE aygıtları (sabit disk optik okuyucu) ile sisteminiz arasındaki bağlantıyı oluşturan arabirime verilen addır. PCI hızı genelde 33MHz'dir. 





Bilmeniz gereken bazı Overclock terimleri ise şunlardır:

İşlemci Çarpanı (Clock Ratlo): İşlemcinin FSB hızının en yüksek kaç katı hızda çalışacağını belirleyen çarpana denir. Toplam İşlemci hızı FSB hızı İle bu çarpan değerinin çarpılması İle bulunur. Bilgisayar açılırken çarpan değeri "bios" tarafından işlemciden algılanır bu sayede ana karta takılı olan işlemci tanımlanır. Her İşlemcinin bir çarpan kat sayısı vardır (x9 x10x15 gibi) ve bu çarpan ile FSB hızı çarpılınca işlemcinin asıl MHz'i bulunmuş olur. örnek olarak P4 3.0 GHz için bu değer FSB 200x15 olduğundan 3000 MHz'dir.

VCore: İşlemci çekirdek voltajıdır.

WDimm: Bellekvoltajıdır. RAM'leri yüksek hızlara çıkarmak veya daha düşük zamanlamalar ile kullanabilmek için bir miktar artırılır.

VDD: Kuzey Köprüsü voltajıdır.

AGP/PCI Bölenleri: AGP ve PCI saat frekansları gerçekte FSB hızına bağlıdır. Bu noktada devreye bölenler girer.

Overclock Ne İse Yarar?

Overclock bir İşlemciyi orijinal çalışma hızından daha yüksek hızlara ulaştırmaktır, örneğin 1800MHz'lik bir işlemci hızını 1900MHz'e çıkartırsanız sisteminizde bir bozulma meydana gelmemiş ve BIOS ekranında bu değeri gorüyorsanız başarmışınız demektir.





Dikkat Etmeniz Gerekenler

Overclock yapmak birçok riski de beraberinde getirir ve bu konuda size sisteminizle ilgili bir garanti veremeyiz ve yaptığınız modifiye işlemlerinden sonra ortaya çıkacak sorunlardan sorumlu tutulamayız. 

Overclock İşlemi yapmak istiyorsanız bilinçli bir kullanıcı olmanız ve sisteminizin özelliklerini çok iyi biliyor olmanız gereklidir.

Madem Bu Kadar Riskli, O Zaman Neden Yapılıyor?

Belki de bu soruya verilebilecek en kolay cevap insanoğlunun ihtirası ve hep daha hızlı çalışma isteğidir. Belki bu kadar riske girdiğinizde sisteminizde gözle görülür bir performans artışı sağlanmayacak, ancak bileceksiniz ki sisteminiz
artık biraz daha hızlı çalışıyor.

NOT: Overclock işlemi, yüksek derece donanım bilgisi gerektirmektedir. Bilinçsizce denememenizi öneririz.
Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »
Yorumun için teşekkürler